• Son Yazılar
  • Popüler Yazılar
  • Tümü
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) 30. yılında

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) 30. yılında

12 Temmuz 2022
Labelexpo, LOUPE olarak yeniden markalaştı

Labelexpo, LOUPE olarak yeniden markalaştı

20 Ekim 2025
Karton ambalajın geleceği İstanbul’da tartışıldı

Karton ambalajın geleceği İstanbul’da tartışıldı

20 Ekim 2025
Matset A.Ş. Genel Müdürü Doğu Pabuççuoğlu:“Fuar alanının en kalabalık yeri yine HP standı”

Matset A.Ş. Genel Müdürü Doğu Pabuççuoğlu:
“Fuar alanının en kalabalık yeri yine HP standı”

20 Ekim 2025
Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin:“Yeni makineler bizi yüreklendiriyor”

Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin:
“Yeni makineler bizi yüreklendiriyor”

20 Ekim 2025
Dereli Graphic Esko, XSYS ve Recyl stantlarında ziyaretçileri ağırladı

Dereli Graphic Esko, XSYS ve Recyl stantlarında ziyaretçileri ağırladı

20 Ekim 2025
Esko, Labelexpo Europe 2025’te donanım ve yazılım yeniliklerini tanıttı

Esko, Labelexpo Europe 2025’te donanım ve yazılım yeniliklerini tanıttı

20 Ekim 2025
Emrah Korugan (LinoSistem A.Ş. Genel Müdürü) “Yeni Durst G3 modelleriyle birçok yeni özellik tanıtıyoruz”

Emrah Korugan (LinoSistem A.Ş. Genel Müdürü) “Yeni Durst G3 modelleriyle birçok yeni özellik tanıtıyoruz”

20 Ekim 2025
Ezgi Hoşgör – Elektroser Şirketler Grubu Operasyon Direktörü:“Şu an makine almak için en doğru zaman”

Ezgi Hoşgör – Elektroser Şirketler Grubu Operasyon Direktörü:
“Şu an makine almak için en doğru zaman”

20 Ekim 2025
İmeks Grup Labelexpo’da Türkiye’de temsil ettiği markaların stantlarında müşterilerini karşıladı

İmeks Grup Labelexpo’da Türkiye’de temsil ettiği markaların stantlarında müşterilerini karşıladı

20 Ekim 2025
Frimpeks Labelexpo’da yeni bağlantılar kurdu

Frimpeks Labelexpo’da yeni bağlantılar kurdu

20 Ekim 2025
Labelexpo 2025 Barcelona’daKonica Minolta yeni AccurioLabel prototipini tanıttı

Labelexpo 2025 Barcelona’da
Konica Minolta yeni AccurioLabel prototipini tanıttı

20 Ekim 2025
PİMMS Labelexpo’da Pulisi’nin Adobead çözümlerini tanıttı

PİMMS Labelexpo’da Pulisi’nin Adobead çözümlerini tanıttı

20 Ekim 2025
  • Banner kullanımı
  • Abonelik
  • Hakkımızda
  • İletişim ve Künye
Cumartesi, Aralık 27, 2025
Ambalaj ve Etiket
Reklam
  • Ambalaj
    • Karton Ambalaj
    • Ambalaj Makineleri
  • Etiket
    • Etiket Makineleri
    • Etiketlikler
  • İletişim ve Künye
  • Fuar ve Etkinlikler
  • Röportajlar
  • Malzemeler
  • Sürdürülebilirlik
  • Makaleler
No Result
Tüm Sonuçları Göster
Tamer Ardıç
No Result
Tüm Sonuçları Göster
Home Karton Ambalaj

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) 30. yılında

Yazan: Ambalaj ve Etiket
12 Temmuz 2022
in Karton Ambalaj, Ofset Baskı
0
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) 30. yılında
668
SHARES
3.7k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Mayıs Ayı KASAD Üye Toplantısı 25 Mayıs’ta gerçekleştirildi. KASAD’ın Kurucu Başkanı Oktay Duran’ın anekdotlarla süslediği akıcı sohbeti ve diğer konukların da sohbete katılmasıyla, iki buçuk saati bulan toplantıda, KASAD’ın kuruluş hikayesi ve sonraki yıllarda sektörün gelişimine katkıları konuşuldu.

Sektörün en etkili derneklerinden Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) bu yıl 30. yılını kutluyor.

25 Mayıs’ta gerçekleştirilen çevrim içi toplantısında KASAD Kurucu, Onursal Başkanı Oktay Duran’dan ve birlikte yola çıktığı arkadaşlarından KASAD’ın hikayesini dinledik.

Oktay Duran’ın yanı sıra Elyo Uziel, Ömer Faruk Ağıl, Atilla Cömert, Süleyman Ertem, Mike Acemyan, Dikran Acemyan, konuklardan BASEV Başkanı Sadettin Kaşıkırık, SEKA ve Kartonsan eski yöneticilerinden İsmail Tamer Altılar, BAS-Men’den Ümit Demirhan, Bursa Teknik Üni. Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Basım Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Akgül, Metin Çiftçioğlu, ASD Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan, Esnek Ambalaj Sanayicileri Derneği (FASD) Başkanı Fahri Özer, Levent Ağaoğlu farklı konularda görüşleri ve sorularıyla katkıda bulundular.

Alican Duran: “KASAD sektöre yön veren bir dernek haline geldi”

Toplantıyı açan Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, şunları söylüyor: “Otuz yıl önce Oktay Bey ve bazıları burada olan arkadaşları bu fikrin ve hayalin hayata geçmesi için ellerinden geleni yaparak bu işe başlamışlar ve bugün geldiğimiz noktada otuz sene sonra KASAD gerçekten efektif, sektörde prestijli, ciddiye alınan, sektöre yön veren bir dernek haline geldi.

Bunları da görmek isteyeblirsiniz

Karton ambalajın geleceği İstanbul’da tartışıldı

Karton ambalajın geleceği İstanbul’da tartışıldı

20 Ekim 2025
Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin:“Yeni makineler bizi yüreklendiriyor”

Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin:
“Yeni makineler bizi yüreklendiriyor”

20 Ekim 2025
Dereli Graphic Esko, XSYS ve Recyl stantlarında ziyaretçileri ağırladı

Dereli Graphic Esko, XSYS ve Recyl stantlarında ziyaretçileri ağırladı

20 Ekim 2025

Otuz yıl önce bu rüya görülmese, bu hayaller kurulmasa bu derneğin bugüne gelmesi mümkün değildi. Bundan dolayı başta Oktay Bey olmak üzere bu derneğin kurulmasına omuz veren, destek olan tüm büyüklerimize sektör adına teşekkür ediyorum.

Bu bir bayrak yarışı, biz de gelecek nesillere iyi, sağlıklı bir dernek teslim ederek, ileride bugün olduğu gibi bugün yaptıklarımızı anlatabiliriz diye ümit ediyorum.”

Oktay Duran: “Sektöre biraz katkım olduysa sektör dışında iş hayatına başladığım içindir”

KASAD’ın hikayesinde, fikrin öncülerinin iş ve yaşam kültürlerinin dünyaya açık oluşunun, derneğin ve sektörün başarısında ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Oktay Duran, hikayesine şöyle başlıyor: “Karton ambalaj sektörüne birazcık katkım olduysa, bunun en büyük nedeni iş hayatına matbaacılık dışında başlamış olmamdır. Otuz yaşında bu işe girdim. Ondan önce ayakkabı ökçeleri, tabanları yapardım; sonra Zekai arkadaşımla reflektör malzemeleri yapıp sattık. Alıştığım işlerde yatırımla beraber bir emek var, sonra ciro ve varsa kâr var. Emek yoğun işler yapıyordum, Matbaacılığa gelince, sermaye yoğun bir sektör var. Sermaye yoğun demek, teknoloji ve otomasyon yoğun demektir. Aynı zamanda emek yoğun bir iş ve personelin hepsinin kıymetli insanlar olması gerekiyor. Nereden baksanız cazip bir iş gibi görünmüyor ama insanı sarıyor, sarmalıyor, aşık oluyorsunuz, çıkamıyorsunuz.

“Derneğimizi sonrasında ECMA’ya üye olmak üzere kurduk ve bu gerçekleşti”

Duran Ofset’i Okan ağabey ile karton ambalaj işi olarak sürdürmeye çalıştığımızda ortaya bir şey çıktı ki biz matbaacılık değil karton ambalaj sektörüyüz. O zaman BASEV vardı, BAS-MEN vardı, matbaacılık dernekleri vardı. Fakat bir araya gelip baktığımızda, bir tek ortak yönümüz vardı, baskı makineleri kullanıyorduk. Müşteri de aynı müşteri değildi. O zaman dedik ki bir masa etrafında toplandığımızda ortak mevzuları konuşabileceğimiz bir oluşum oluşturalım. Avrupa’da biraz araştırınca oluklu mukavva için FEFCO ve karton ambalaj için ECMA adlı dernekler olduğunu gördük. Derneğimizi sonrasında ECMA’ya üye olmak üzere kurduk ve bu da gerçekleşti.

Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin kurulmasına giden yol ve KASAD

Öncesinde, Sibel Aşan ve Nazif Aşan’ı anmak isterim. Onlar ambalaj sektörünün bir araya gelmesi için toplantılar yapılmasını önerdiler ve bunu benden rica ettiler. İlk toplantımızı 21 Mart 1991’de Yenibosna’da Duran Ofset’te yaptık. Her sektörden (kâğıtçı, karton ambalajcı, oluklu ambalajcı, cam, metal ambalaj vb.) davetli vardı. Fakat OMÜD hariç hiçbirinin derneği yoktu. Derneğini kurabilen sektörler de kendi derneklerini kursun dedik. Sonra hepsini bir araya getiren Ambalaj Sanayicileri (ASD) Derneği kurulsun dedik. ASD kuruldu, sonrasında KASAD kuruldu ve KASAD’ın ardından yeterli sayılara ulaşınca fleksible, metal vd, ambalaj dernekleri de kuruldu. Tüm sektörler temsil edilmiş oldu.

Karton ambalajcılar olarak şansımız birbirimizi iyi tanıyor olmamız, meslektaş olarak eskiden geliyor olmamız ve nesillerin devam ettirdiği bir sektör olmasıydı. Bunun çok büyük faydasını gördük.

İsimleri hatırlamaya çalışayım:

Benim dışımda, Ali Topal, Habil Karagöz, Özcan Kilimci, Atilla Cömert, Ömer Faruk Ağıl, Elyo Uziel, Yönetim Kurulu’nda değilse de ciddi görevler almış arkadaşlar vardı: Roni Bener, rahmetli Dursun Çolakoğlu, Ümit Büyükgönenç, rahmetli Yaman Ertem (oğlu Emre Can Ertem katıldı), Süleyman Ertem, rahmetli Münir Kilimci (Özcan Kilimci katıldı), Camiş Ambalaj eski Genel Müdürü Günay Apak, Mike Acemyan, Bekir Yekeler, rahmetli Erkan Gül, rahmetli Piero Corsini, Atilla Çallıoğlu ve Yusuf Kamhi.

Küçük firmaları da dışlamayalım dedik ve Elyo Uziel ile onları ziyaret ettik.”

Elyo Uziel üyelik konusunda önlerine çıkan engelleri ve nasıl aşıldığını anlattı

Elyo Uziel, matbaa ziyaretleri esnasında dernek üyeliğine ikna konusunda en büyük engelin “fiyat rekabeti ne olacak” sorusunda düğümlendiğini söylüyor. Bu engel iki vaatle aşılır. Oktay Duran, “Maliyet konuşulacak ama kimse kimsenin fiyatına karışmayacak” sözü verir. İkincisi, yatırım teşvikleridir. O tarihe kadar gazeteler makine yatırımlarında teşvik alırken, diğer matbaalar alamıyorlardı. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürü Kemal Gülseren ve Genel Müdür Yardımcısı Nazlı Tekin’e ziyaretlerle teşvik sorunu çözülür ve sektör gazeteler gibi makine alımlarında teşvikler görmeye başlar. Elyo Uziel, ECMA’nın Türkiye’ye getirilmesinde ve KASAD’ın ECMA üyeliğinde de Oktay Duran’ın büyük emekleri olduğunu anlatıyor.

KASAD ilk toplantısını 21 Mart 1991’de Holiday Inn’de yapar; sonra Polat’a geçilir ve ardından Swissotel’de devam edilir. Toplantıların giderlerini karşılamak için her toplantıya makine, malzeme veya hizmet satan bir tedarikçi firmayı konuk olarak çağırmak ve onların ürünlerini, hizmetlerini anlatmaları kararlaştırılır. Önceleri sabah yapılan toplantılar daha sonraki yönetimlerce akşama alınır ve toplantılar sonunda yemekli olarak düzenlenir.

ECMA’ya katılım süreci

Oktay Duran, ECMA’ya katılma sürecini şöyle anlatıyor:

“İlk genel kurul toplantımıza o zamanki ECMA Başkanını davet ettik. Geldi, toplantımıza katıldı ve çok mutlu oldu. Türkiye’yi çok iyi bir şekilde temsil etmiş olduk. Hemen akabinde Türkiye’yi ilk delegeler toplantısına çağırdılar ve ben de o toplantıya katıldım. Toplantı önce değişik ülkelerde yapılıyordu, sonra Brüksel’de yapılmaya başlandı. Sonra Yönetim Kurulu’na davet ettiler. Yönetim Kurulu’na girerken bir soru sordum: Bugüne kadar ECMA’da hiç kadın yönetim kurulu üyeniz oldu mu? “Olmadı” dediler; ben onlara Günay Apak’ı önerdim. İlk defa ECMA Yönetim Kurulu’na bir kadın üye oldu ve o bir Türk hanımefendi oldu. Ardından ben Yönetim Kurulu’na girdim ve beş yıl boyunca Yönetim Kurulu üyesi olarak ECMA’da hizmet verdim. ECMA toplantılarına KASAD olarak katıldık, geziler yaptık; hatta İtalya’daki bir toplantıya o kadar kalabalık katıldık ki konuşmalar için simültane çeviri yapan Türkçe tercüman koydurduk. Çok isabetli oldu.

ECMA nezdinde Türkiye’nin tanıtımı için çok güzel şeyler yaptık. Bundan 15 sene kadar önce ECMA bir 50. yıl kitabı yayımladı ve kitapta, 50 yıl boyunca yöneticilik yapmış 30 kişiye tam sayfa yer ayırdılar. O 30 kişi arasında bir Türk, ben de vardım. Elli yıl boyunca hizmet vermiş yüzlerce kişi arasından seçilen 30 kişi arasında yer almak hepimizin hoşuna gitti.”

Oktay Duran 12 yıl KASAD’da 12 yıl başkanlık yaptıktan sonra yerini Süleyman Ertem’e bırakır. Süleyman Ertem KASAD’ın kilometre taşlarından bazılarını şöyle aktarıyor: “İhracatçılar Bilrliği’nde bizi  o dönem Elyo Uziel ve Habil Karagöz temsil ettiler. Şimdi Alican Duran Başkan Yardımcısı. Oktay Duran zamanında yönetim kurulunun başlattığı ve bizim devam ettirdiğimiz uluslararası fuar katılımları da çok değerliydi. Ayrıca derneğin Kartonsan temsilcisi olarak o dönem aldığımız sonra Kartonsan tarafından kaldırılan ihraç kayıtlı özel fiyat bizi epey bir yere getirdi.”

Oktay Duran,  KASAD’ın uzun ömürlü olması için yapılanlara şunları ekliyor:

“Ortak menfaatlerimizin nerede olduğunu doğru tespit ettik. Eğitim konusunda katkıda bulunduk. Devlet daireleri ile olan iletişimi sağladık. İthalat, ihracat genel müdürlerini, ilgili daire başkanlarını İstanbul’a konuşmacı olarak davet ettik ve bir akşam ağırladık. Dolayısıyla önlerine karton ambalajla ilgili bir dosya geldiğinde önemli ve büyüyen bir sektör olduğumuzu dikkate aldılar; hatta bizimle ilgili kanun çıkarken önceden bizi uyardılar.”

Sektör derneklerinin yöneticilerinin ve temsilcilerinin ve akademisyenlerin de katıldığı, üniversite – sanayi iş birliği ve ara eleman ihtiyacından, ambalaj – basım mühendisi ihtiyacına, ihracattan sanatın sektörün başarısına katkısına çok geniş bir yelpazede konuların ele alındığı KASAD’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği en verimli, en yoğun etkileşimli toplantılardan biri olan bu sanal buluşmanın kaydına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Etiketler: Karton ambalajKASAD
Share267Tweet167
Ambalaj ve Etiket

Ambalaj ve Etiket

No Result
Tüm Sonuçları Göster

Son Yazılar

  • Labelexpo, LOUPE olarak yeniden markalaştı
  • Karton ambalajın geleceği İstanbul’da tartışıldı
  • Matset A.Ş. Genel Müdürü Doğu Pabuççuoğlu:
    “Fuar alanının en kalabalık yeri yine HP standı”
  • Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin:
    “Yeni makineler bizi yüreklendiriyor”
  • Dereli Graphic Esko, XSYS ve Recyl stantlarında ziyaretçileri ağırladı

Son Yorumlar

    Arşivler

    • Ekim 2025
    • Eylül 2025
    • Ağustos 2025
    • Ocak 2025
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Mayıs 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019
    • Şubat 2019
    • Ocak 2019
    • Aralık 2018
    • Kasım 2018
    • Ekim 2018
    • Eylül 2018
    • Ağustos 2018
    • Temmuz 2018
    • Haziran 2018
    • Mayıs 2018
    • Kasım 2017
    • Ocak 2016

    Kategoriler

    • Ambalaj Makineleri
    • Esnek Ambalaj
    • Etiket
    • Etiket Makineleri
    • Etiketlikler
    • Flekso Baskı
    • Flekso Baskı
    • Fuar ve Etkinlikler
    • Kağıt
    • karton
    • Karton Ambalaj
    • Letterpress Baskı
    • Makaleler
    • Malzemeler
    • Metal Ofset Baskı
    • Mürekkep
    • Ofset Baskı
    • Plastik Ambalaj
    • Röportajlar
    • Serigrafi Baskı
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji ve Trendler
    • Yazılım

    Meta

    • Kayıt ol
    • Giriş
    • Yazı beslemesi
    • Yorum beslemesi
    • WordPress.org
    Ambalaj ve Etiket

    Copyright © 2017 JNews.

    Navigate Site

    • Ambalaj
    • Etiket
    • İletişim ve Künye
    • Fuar ve Etkinlikler
    • Röportajlar
    • Malzemeler
    • Sürdürülebilirlik
    • Makaleler

    Follow Us

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Ambalaj
      • Karton Ambalaj
      • Ambalaj Makineleri
    • Etiket
      • Etiket Makineleri
      • Etiketlikler
    • İletişim ve Künye
    • Fuar ve Etkinlikler
    • Röportajlar
    • Malzemeler
    • Sürdürülebilirlik
    • Makaleler

    Copyright © 2017 JNews.