Yflex markasıyla etiket ve ambalaj makineleri imalatı ve ticareti yapan
Yaman Baskı Makinaları San. ve Tic. Ltd. Şti. pandemide artan siparişlerin itici gücüyle yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Pandemide özellikle yılın ikinci yarısında aldığı siparişleri tamamlamaya çalışan Yaman Baskı Makinaları’nın gündeminde yeni projeler de var. Şirketin kurucusu Yaman Ali Fırat ile Arnavutköy’deki yeni fabrikada görüştük.
Yflex yeni ürünler
- En yeni ürünleriniz hangileri? Neler yapıyorsunuz?
Otomatik Turret Rewinder TT330 etiket kesim makinasından Türkiye’de iki adet satıldı, Kosova’dan ve Makedonya’dan da sipariş var. Sadece masurayı yerine takıyorsunuz; sarıyor, kesiyor, çıkartmasını yapıyor. Normalde masuranın takılması, manuel sarılması, bantlanması, makinaya start verilmesi lazım. Makina durduğunda da etiketin tekrar bantlanması ve masuraya sarılması lazım. Makina bunların hepsini otomatik yapıyor. Kesim ve dilme var. Makinanın bizden alınması şart değil, mevcut kesim, sarım makinaları varsa sistem makinaların arkasına da takılabiliyor.
Bu makina 33 cm. Etikette en çok kullanılan ölçü. İstenirse 43 cm olanı da var. Türkiye’de eşi, benzeri yok. Yerli üretilen ilk makina. Makinalarımızın ikisi kuruldu, çalışıyor. Dörde çıkması çok daha farklı bir pozisyon olacak çünkü gerçekten zor bir projeydi. Şimdiye kadar böyle bir makina yapmak için kimse riske girmemişti. Bunu yapmak idealimizdi. Başardık ve fuarlarda sergiledik.
Yflex yeni proje
Şimdiki idealimiz, full servo baskı makinası. İki siparişimiz olan yeni projemiz, aynı zamanda Ar-Ge amaçlı. Makinenin üretimine başlıyoruz. Bu alanda çok ciddi rakiplerle yarışacağız. Türkiye’nin en büyük eksiklerinden biri full servolu baskı makineleri. Şu anda piyasada 65 civarında çalışan flekso baskı makinemiz var. Onlar yarı servo sistemli, step motorlu, redüktörlü, şaftlı sistemler. Fakat bu gerçekten zor bir proje olacak. Sipariş de aldık ve üretilmeye başlandı. Şaseleri de hazırlandı.
Müşteri isteğine göre Yflex makine tasarımları
Bazı standart makinelerimiz var. YT 330 manuel etiket kesim (die cut) makinesi, bir de FX makinemiz var. Onların üretimleri devam ediyor. Bunların yanı sıra müşteri odaklı olduğumuzdan, müşteri isteklerine göre yeni çizimler yaparak makineyi yeniden tasarlayabiliyoruz. Ben de makine mühendisiyim ve müşterilerin istekleri doğrultusunda çizimler yaparak makine tasarlayabiliyorum. Standart ürünler yanında en büyük artımız butik çalışabilmemiz. Yurt dışından bir makine almak isteyen standart ürün ne varsa ona yönelmek zorunda kalıyor. Biz motorları dahil makineyi yeniden şekillendirebiliyoruz.
Fabrikada üç makine, bir elektronik mühendisimiz var. Ayrıca teknisyenlerimiz var. Ayrıca grup şirketi Serkon Makina ile 105 kişiyiz. Yaman Baskı Makinaları olarak 14 kişi çalışıyoruz. Yazılım ekibimiz de var ve güçlü bir şekilde ilerliyoruz. Üretime kalbimizi koyuyoruz; kendi tasarladığımız ve de beğenmediğimiz makinayı müşteriye vermiyoruz. Gerekirse yeniden tasarlayıp öyle teslim ediyoruz. Amacımız müşteriye ikinci, üçüncü, dördüncü makinemizi kullandırmayı sağlamak.
- Yeni fabrikaya ne zaman taşındınız?
Arnavutköy’de yeni fabrika
Arnavutköy’deki tesisimize bir buçuk yıl önce taşındık. Komple bina grubumuza ait. Serkon Makina iki yıl önce gelmişti.
Her iki şirketin eksi 1. ve 2. katlarda talaşlı imalatları, 1. ve 2. katlarda makine montajları yapılıyor. Bina toplam 8500 metre kare kullanım alanına sahip.
Ar-Ge merkezi olduğumuzdan her iki firmada da proje odaklı çalışacağız. Hem ambalaj hem de tekstil için standart makineler yanında özel projeler odaklı çalışmak istiyoruz. Her iki firma da büyüdüğü ve faaliyet alanları farklı olduğu için ayırdık ama ekip olarak yine birlikte çalışıyoruz. İyi bir pozisyondayız ve liderliği hedefliyoruz.
İhracat oranı yükseliyor
- İhracat tarafında durum nasıl?
İç pazarda zaten tanındığımız için satışlarımız devam ediyor. İhracatımız da artmaya başladı. Bu sene Ürdün’e çok makine sattık; Azerbaycan’a, İran’a, Cezayir’e ve Yunanistan’a makine gönderdik. Kosova’ya gönderiyoruz. İç pazar / ihracat oranımız %40 – 60’a yaklaşıyor. Adet olarak Türkiye önde ama ciro anlamında ihracat daha yüksek getiri sağladı. Tabii yüksek kurdan aldığımız yedek parçalarla ürettiğimiz makineler düşük kurdan gidiyor ama ticarette kazanmak kadar kaybetmek de var; bu konuda yapacak bir şey yok.
Elektronik bileşen hariç tüm mekanik parçaları kendimiz yapıyoruz. Yerli oranımız %45 / 55, 65 / 35 ya da 70 / 30 olan makinelerimiz var. Aldığımız parçalar adet olarak az ama fiyatları yüksek.
Yurt dışından Zonten bayiliğimiz var. Aymet Etiket firmasına 5+lak (5 ofset + 1 flekso ) baskı makinesi kurulumu yaptık. Zonten’in tahta bıçak ve kalite kontrol – sarım makinesinden 22 adet satıldı. Üç ofset makinesi gelecekti, pandemi nedeniyle maalesef sadece 1’i geldi.
Smart 430 adıyla, 430 mm eninde bir kalite kontrol makinesi yaptık. ‘Inspection’ ünitesi eklendiğinde en ufak bir hatayı görebiliyor ve istediğiniz anda durdurabiliyorsunuz. Bu ay itibarıyla bu makineden 4 adet satıldı. PDF’e göre baskı hatalarını, rengi vb. kontrol ediyor.
Ayrıca etiket kesim makinemiz ve flekso baskı makinemiz var. Konfigürasyonlar 4. 6 ya da 8 renk olabiliyor ama farklı fonksiyonlar için kesim vb. üniteler eklenebiliyor. Aralık sonunda fabrikada 11 flekso baskı makinesi, 6 etiket kesim makinesi ve 4 kalite kontrol makinesi vardı.
Şu anda ham madde (çelik) ve malzeme fiyatları çok yüksek. Bir ara tedarik sıkıntısı da yaşadık ama genel olarak sorun yok.
- Özel makinelerin konfigürasyonlarından örnek verebilir misiniz?
Hibrit bir makine yapacağız. 2 flekso + dijital + 2 flekso + semi rotary kesim ünitesi olacak; ayrıca TÜBİTAK ile birlikte geliştirdiğimiz bir sonlandırma makinesi var.
Dijitalde beyaz ve yaldız basılamadığından hibrit makineye talep artıyor. Yazılım bize ait olacak. Dijital baskı ünitesi için Avrupa’da ciddi rakamlar talep ediliyor. Uzak Doğu firmaları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Labelexpo sonrasında kesinleşmiş olmasını ve yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz.
Müşteriler hem etiket hem de esnek ambalaj basmak istiyorlar. UV chiller drum konusunda yurt dışına bağımlı olmamız üzücü. Yurt içinde yapılamıyor; yurt dışında çok yüksek fiyatlar var. Türkiye’de üretilse çok makine satabiliriz. Ama etiket baskı makinelerinde sorunumuz yok.
- Pandemi satışları nasıl etkiledi ve bu yıl beklentiniz nedir?
Pandemide bir ay kadar kapanma yaşadık ama sonra devam ettik. Haziran ve Temmuz’dan sonra hem yurt dışından hem yurt içinden inanılmaz talep oluştu. Makine olsa hemen alacak müşterilerimiz vardı. Elimizde iki hazır makine vardı, bir ay içerisinde teslim ettik. Yurt dışından, Avrupa’dan tedariklerde üç aya varan gecikmelerin sıkıntısını yaşadık.
2020’de rekor kırdık diyebiliriz. Teslim tarihleri 2021’e ertelendi ama bu bizden kaynaklanmadı. Haziran’dan bu yana aldığımız 13 flekso baskı makinesi siparişinin beşi teslim edildi.
Yaman Makina fuarlara katılacak
Bu yıl fuarlar gerçekleşirse Labelexpo, Sign Istanbul ve Avrasya Ambalaj fuarlarına katılacağız. Sign İstanbul’da dijital etiket baskıları için baskı sonrası çözümler sergilemek istiyoruz.
Labelexpo fuarına dördüncü katılımımız olacak. Fuar alanımızı büyütmek istiyoruz; Tarsus’tan haber bekliyoruz.
Bu yıl Ocak ayında çok hareket yoktu, iki üç etiket kesim makinesi siparişi aldık. Ama bu ay her gün yeni müşterilerle görüşüyoruz. Gaziantep, Ankara, Konya, Bursa ve İzmir illerinden talepler geliyor. Erzurum ve Mardin’e ve Muş’a da makineler sattık. Etiket her yerde kullanılıyor ve bu illerde de potansiyel kazanılması iyi oluyor.
Fuarlar ertelenmezse bu yıl 2020’nin üzerine koyarak devam edeceğimizi düşünüyorum.